skip to Main Content

Hoe ontstaan onverklaarde lichamelijke klachten? Aan een onbegrepen klacht gaat vaak een innerlijk conflict vooraf.

Hoe ontstaan onverklaarde lichamelijke klachten?

Innerlijk conflict

Wat vaak aan een onbegrepen klacht vooraf gaat is een innerlijk conflict; je verlangt iets, maar er zijn belemmerende overtuigingen die dit verlangen tegenhouden. Je vindt bijvoorbeeld dat je ‘het niet verdiend’, of dat je ‘het niet kan maken’ om je verlangen te uiten, laat staan te volgen. Zo kunnen familie, opvoeding en je eigen normen en waarden ervoor zorgen dat je je innerlijke verlangen en emoties wegdrukt.  Dit wegdrukken van wat je werkelijk wil, of van wie je werkelijk bent, zorgt voor spanning in je lijf en daarmee voor fysieke en mentale klachten.

Zoals bij Nancy die meer dan vijf jaar last had van rugpijn. De huisarts had haar verteld dat het om ‘slijtage’ ging en ze er maar mee moest leren leven:

‘Tijdens de sessies kwam ik erachter dat ik het gevoel heb, dat ik het altijd moet ‘weten’. Ik ben de oudste van vier kinderen, ben intelligent, heb gestudeerd en vond dat ik het verplicht was aan mijn kinderen en de wereld om mij heen om in elke situatie altijd te weten wat het beste was om te doen. Ik besefte dat ik mijzelf hiermee gigantisch vastzette. Onzekerheid en twijfel mochten er in mijn leven niet zijn en drukte ik weg. Ik zag in dat als ik werkelijk iets wilde veranderen, ik onzekerheid toe moest laten en controle los moest laten. Door dit te ervaren en onder ogen te zien (overigens veel lastiger dan de dagelijkse oefeningen van de fysiotherapeut) loste de pijn als het ware vanzelf op.’

Nancy, meer dan 5 jaar last van rugpijn
Nancy, meer dan 5 jaar last van rugpijn

‘Tijdens de sessies kwam ik erachter dat ik het gevoel heb, dat ik het altijd moet ‘weten’. Ik ben de oudste van vier kinderen, ben intelligent, heb gestudeerd en vond dat ik het verplicht was aan mijn kinderen en de wereld om mij heen om in elke situatie altijd te weten wat het beste was om te doen. Ik besefte dat ik mijzelf hiermee gigantisch vastzette. Onzekerheid en twijfel mochten er in mijn leven niet zijn en drukte ik weg. Ik zag in dat als ik werkelijk iets wilde veranderen, ik onzekerheid toe moest laten en controle los moest laten. Door dit te ervaren en onder ogen te zien (overigens veel lastiger dan de dagelijkse oefeningen van de fysiotherapeut) loste de pijn als het ware vanzelf op.’

Advies van Nancy aan de gezondheidszorg:

Een holistische kijk op dit soort langdurige klachten die niet vanzelf overgaan, is wenselijk. Dit zit nu in de hoek van spiritueel gezweef, terwijl ik erachter ben gekomen (door toeval!!) dat er wel degelijk iets aan te doen is met behulp van aandacht voor mijn beperkende gedachten. Mijn rugklachten zijn hierdoor verdwenen terwijl mijn huisarts daarover zei: ‘slijtage, leert u er maar mee leven.’ Als ik dat gedaan had, lag ik wellicht nu nog steeds elke avond op de bank.

Bekijk hier de korte docu over het herstelproces van Nancy

Onze geest kan lichamelijke pijn creëren om ons af te leiden van emotionele ‘pijn’.

Afleiding van emotionele pijn

Onze geest kan lichamelijke pijn creëren om ons af te leiden van emotionele ‘pijn’ die we onbewust niet willen voelen. Ons systeem kan het idee hebben ‘er aan onderdoor te gaan’ als bepaalde emoties gevoeld gaan worden en houdt daarom krampachtig ‘de deksel op de doos.’ Met fysieke en mentale klachten tot gevolg.

Het kan ook zijn dat bepaalde emoties met aanverwante overtuigingen, zo diep verstopt zitten dat je niet eens weet hebt van het bestaan ervan. Voor je gevoel heb je dan helemaal geen last van verdrongen emoties of stress. Maar ook spanning waarvan je je niet bewust bent kan zorgen voor lichamelijke en mentale klachten.

Zoals bij Els die 12 jaar last had van ernstige slaapproblemen, buikklachten en rugpijn. Ze besloot zichzelf emotioneel te onderzoeken:

‘Heel diep in mij zat nog zoveel woede, waarvan ik wist dat het er zat, maar waar ik nooit bij was gekomen. Zelf dacht ik dat het woede was op mijn ex omdat hij mij vele jaren lang dingen had laten doen die ik niet wilde. Door de sessies besefte ik dat híj mij die dingen niet had laten doen; ik had daar zelf in toegestemd. Ik had mijzelf dingen laten doen die ik niet wilde! Het was woede op mijzelf! De woede heb ik eruit gegooid en voor het eerst sinds mijn kinderjaren was ik weer blij met mijzelf. De pijn in mijn onderrug viel direct weg en ik voelde me heel opgelucht.’

De slaapproblemen en rugklachten van Els
De slaapproblemen en rugklachten van Els

‘Heel diep in mij zat nog zoveel woede, waarvan ik wist dat het er zat, maar waar ik nooit bij was gekomen. Zelf dacht ik dat het woede was op mijn ex omdat hij mij vele jaren lang dingen had laten doen die ik niet wilde. Door de sessies besefte ik dat híj mij die dingen niet had laten doen; ik had daar zelf in toegestemd. Ik had mijzelf dingen laten doen die ik niet wilde! Het was woede op mijzelf! De woede heb ik eruit gegooid en voor het eerst sinds mijn kinderjaren was ik weer blij met mijzelf. De pijn in mijn onderrug viel direct weg en ik voelde me heel opgelucht.’

Voor het eerst in twaalf jaar doorgeslapen.

‘Daarna was natuurlijk de vraag:  Hoe ga ik slapen vannacht? De eerste nacht na de sessie was nog niet geweldig, maar de tweede nacht heb ik voor het eerst in twaalf jaar doorgeslapen. Ik wist niet wat mij overkwam! Was het dan zo simpel? Het antwoord hierop is ja. Al moet je je wel heel open en kwetsbaar op durven stellen. Ik slaap echt honderd keer beter en zit vele malen beter in mijn vel. Ook slik ik geen antidepressiva meer.’

Voor het eerst in twaalf jaar doorgeslapen.

‘Daarna was natuurlijk de vraag: Hoe ga ik slapen vannacht? De eerste nacht na de sessie was nog niet geweldig, maar de tweede nacht heb ik voor het eerst in twaalf jaar doorgeslapen. Ik wist niet wat mij overkwam! Was het dan zo simpel? Het antwoord hierop is ja. Al moet je je wel heel open en kwetsbaar op durven stellen. Ik slaap sindsdien echt honderd keer beter en zit vele malen beter in mijn vel. Ook slik ik geen antidepressiva meer.’

Advies van Els aan de gezondheidszorg:

gezondheidszorg kijk naar het verband tussen fysieke klachten en emotionele spanningen! De film die over mijn proces is gemaakt, is openbaar. Ik raad beleidsmakers binnen de gezondheidszorg aan deze film te bekijken. Dan kunt u zelf zien wat er met mij gebeurd is.

Bekijk hier de korte docu over het herstelproces van Els

In je kindertijd wordt een emotie vaak voor het eerst verdrongen.

Verdrongen emoties uit je kindertijd

Een verdrongen emotie wordt vaak voor het eerst verdrongen in je kindertijd. In de kern hangt een verdrongen emotie meestal samen met gevoelens van afwijzing en het onvervuld blijven van eigen emotionele behoeftes zoals gehoord en gezien worden of waardering. Als zich in je leven bepaalde situaties voordoen die raken aan deze emotionele behoefte kan een verdrongen emotie uit je kindertijd onbewust opnieuw voor spanning en daarmee voor lichamelijke en mentale klachten zorgen.

Daarnaast zijn er bepaalde karaktereigenschappen zoals perfectionisme, aardig gevonden willen worden, doorzetten of het hebben van een groot verantwoordelijkheidsgevoel die bijgedragen aan het onbewust verdringen van je eigen emoties. Ook zijn er bepaalde familiepatronen die daaraan bijdragen.

Zoals bij Claske die jarenlang last had van chronische knie en rugklachten:

‘Van huis uit heb ik de mentaliteit meegekregen van ‘niet zeuren maar poetsen’. Ik besefte dat ik de oefeningen van de fysiotherapeut deed in dezelfde mindset; ik ging flink aan de slag met de oefeningen en dan zouden mijn klachten vanzelf wel overgaan. Echter, mijn rug kwam steeds vaster te zitten. Binnen het traject ben ik in plaats van tegen de pijn te strijden, hem gaan onderzoeken. Wat had deze pijn mij te vertellen? Welke emoties drukte ik weg? Ik kwam erachter dat gevoelens als onzekerheid en angst er niet mochten zijn. En ook de overtuiging dat ik altijd hard moest werken om iets waard te zijn, heb ik onderzocht. Nu mag ik van mijzelf iets ‘spannend’ vinden, onzeker zijn, of ergens door ‘geraakt’ worden.

De knie en rugklachten van Claske.
De knie en rugklachten van Claske.

‘Van huis uit heb ik de mentaliteit meegekregen van ‘niet zeuren maar poetsen’. Ik besefte dat ik de oefeningen van de fysiotherapeut deed in dezelfde mindset; ik ging flink aan de slag met de oefeningen en dan zouden mijn klachten vanzelf wel overgaan. Echter, mijn rug kwam steeds vaster te zitten. Binnen het traject ben ik in plaats van tegen de pijn te strijden, hem gaan onderzoeken. Wat had deze pijn mij te vertellen? Welke emoties drukte ik weg? Ik kwam erachter dat gevoelens als onzekerheid en angst er niet mochten zijn. En ook de overtuiging dat ik altijd hard moet werken om iets waard te zijn, heb ik onderzocht. Nu mag ik van mijzelf iets ‘spannend’ vinden, onzeker zijn of ergens door ‘geraakt’ worden.’

De chronische klachten zijn verdwenen.

‘Soms val ik terug in mijn oude kindpatroon van tanden op elkaar en doorzetten. Mijn lichaam zet zich dan direct weer vast. Op het moment dat ik dat herken, kan ik besluiten om het anders te doen. Chronische knie en rugklachten heb ik niet meer.’

De chronische klachten zijn verdwenen.

Soms val ik terug in mijn oude kindpatroon van tanden op elkaar en doorzetten. Mijn lichaam zet zich dan direct weer vast. Op het moment dat ik dat herken, kan ik besluiten om het anders te doen. Chronische knie en rugklachten heb ik niet meer.’

Advies van Claske aan de gezondheidszorg:

In de gezondheidszorg zijn we sterk gericht op het wegnemen van klachten die geïsoleerd worden bekeken. Zeker waar sprake is van chronische klachten werkt die aanpak onvoldoende. Het gaat om je totale welbevinden en beleving van je gezondheid. Lichaam en Geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Een holistische aanpak geeft aandacht aan alle facetten en draagt er toe bij dat klachten verdwijnen of verminderen. Het draagt voor mij bij aan een andere, meer volwaardige gezondheidsbeleving.

Bekijk de SOLK verhalenbundel ‘Ik zie wat ik niet zag’ met de verhalen van Nancy, Els en Claske en meer openhartige verhalen van mensen met onverklaarde lichamelijke klachten.

De impact van onbegrepen klachten op jonge leeftijd wordt onderschat.

Er vroeg bij zijn

Al op jonge leeftijd kun je last hebben van onbegrepen lichamelijke en mentale klachten. De gevolgen worden vaak onderschat. Jongeren vallen uit op school, raken sociaal geïsoleerd en er bestaat een verhoogd risico op het ontwikkelen van angststoornissen of depressie. Het is dan ook zaak om al op jonge leeftijd onbegrepen klachten goed te begrijpen en te begeleiden.

Zoals bij Bibbi (19) die last had van rugpijn, schouderklachten, hoofdpijn, misselijkheid, buikkrampen, prikkelbare-darm syndroom, aangespannen bekkenbodem, urineverlies, slapeloosheid, pijn in gewrichten en zware vermoeidheid.

Na heel veel verschillende artsen, gynaecologen en therapeuten gezien te hebben, besloot ze uiteindelijk, ten einde raad, met ons in zee te gaan:

‘Michael begeleidde mij om af te dalen naar mijn bekkenbodem. Het bleek een soort van ‘dood’ gebied te zijn voor mij. Doordat daar zoveel problemen waren had ik het geblokkeerd. Ik begon er langzaam iets in te voelen en toen kwamen er heel veel emoties los. Hij vroeg mij wat dit gebied mij te vertellen had? Het had ermee te maken dat ik mij verantwoordelijk voelde voor alles en iedereen om mij heen; gaat het wel goed met die en die, moest ik niet iets doen? Ik sprak hier niet over. Ik dacht hier vooral veel over na.’

Bibbi schouderklachten en bekkenklachten
Bibbi schouderklachten en bekkenklachten

Na heel veel verschillende artsen en therapeuten gezien te hebben, besloot ze uiteindelijk, ten einde raad, met ons in zee te gaan:

‘Michael begeleidde mij om af te dalen naar mijn bekkenbodem. Het bleek een soort van ‘dood’ gebied te zijn voor mij. Doordat daar zoveel problemen waren had ik het geblokkeerd. Ik begon er langzaam iets in te voelen en toen kwamen er heel veel emoties los. Hij vroeg mij wat dit gebied mij te vertellen had? Het had ermee te maken dat ik mij verantwoordelijk voelde voor alles en iedereen om mij heen; gaat het wel goed met die en die, moest ik niet iets doen? Ik sprak hier niet over. Ik dacht hier vooral veel over na.’

Ook kwam ze erachter dat ze zichzelf al op jonge leeftijd had afgesloten van haar gevoel:

‘Mijn rugklachten bleken te maken te hebben met ‘kwetsbaarheid’. Op een of andere manier had ik in mijn hoofd gezet dat het zwak was om te huilen of je emoties te laten zien. En zwak wilde ik niet zijn, want dan kunnen mensen je raken en pijn doen. Daarom had ik een soort van schild om mij heen opgetrokken. Dit had ik al op de basisschool gedaan. Ik voelde dat ik door dit schild niet echt contact kon maken. Ik hield altijd iedereen een beetje op afstand.’

Ze had de moed om hiernaar te gaan kijken en besloot om wèl te gaan voelen:

‘Als ik mij kwetsbaar opstel ben ik niet zwak maar juist sterk, dat is wat ik nu geloof. Want pas dan ben ik echt open en kan ik mensen werkelijk toelaten. Daarmee viel het schild weg en ook mijn rug en schouderpijn vielen weg. Ongelofelijk dat klachten waar ik al zolang last van had, zo in één keer konden wegvallen! Mijn lijf voelde rustig en ontspannen aan. Zo kende ik het niet. Het was enorm bevrijdend, maar ook nog een beetje onwennig. Het is een soort van nieuw besef. Het moet nog inslijten in mijn handelen.’

Advies van Bibbi aan de gezondheidszorg:

Van stress kun je allerlei ziektes krijgen, daar ben ik nu wel van overtuigd. Lichaam en geest zijn niet gescheiden, maar één geheel. De pijn is echt, ook al komt die uit je hoofd en is er niks mis met je lijf. Door negatief over jezelf te denken en emoties niet te willen voelen, kun je jezelf ziek maken. Ik denk dat we met heel veel minder medicijnen toe zouden kunnen als dit door de gezondheidszorg beter gezien zou worden. Burn-outs zouden vermeden kunnen worden door dit eerder te zien.

Het volledige verhaal van Bibbi en meer openhartige verhalen van jongeren en kinderen met onbegrepen lichamelijke klachten zijn te lezen op de website: www.ziemijnu.nl  en in de SOLK Verhalenbundel over jongeren en kinderen. De fysieke bundel is via de link ziemijnu.nl/bundel gratis te bestellen.

Lees hier verder over de werking van emoties.

OVERIG

CONTACT

> info@nieuwlichtopherstel.nl
> 06 23464522

Back To Top